Čím se spravím po silvestru?


Vážené čtenářky,

dnes žádná z nás nepřemýšlí nad tím, jak a s čím podnikat, ale každá má plnou hlavu a plné ruce práce s přípravou na novoroční oslavy.

Pro tento těsně předsváteční den jsem se rozhodla, že se zaměřím na chvíle, které po oslavách zákonitě přijdou. Oslavujícím bude ouvej a budou potřebovat vyprošťováky, které jim pomůžou ve zdraví překonat těžké následky mohutných oslav.

Na úvod svého článku chci prohlásit, jak moc jsem vděčna českému a slovenskému národu za dvě lahůdky. Jsou to slivovice a švestková povidla!!! Bez těchto dvou produktů by můj život byl mnohem chudší. Hned za nimi následují tvarůžky, knedlíky, slovenské halušky, svíčková na smetaně apod. Na druhou stranu ze svého života bych nevyřadila boršč, risotto, musaku, kung pao, hummus, halvu a další skvosty mezinárodní kuchyně.

O dvou takových jídlech se mezi svátky mluvilo v „Kadeřnictví paní Evy“ a já vám tyto delikatesy prozradím. Každá z nich je jinak náročná na přípravu, ale stále je dost času na to, abyste je daly na stůl hned po Silvestru.

Master class na výrobu tvarůžkové pochoutky

Cim_12

První lahůdku, rozhodně řádím do národní české kuchyně. K její výrobě potřebujeme balíček tvarůžků (200 g) nebo podobného sýru, jednu cibuli a jedno balení (250 ml) smetany s obsahem tuku 30% a vyšší.

Tvarůžky a cibuli nakrájíme a důkladně promícháme, aby se kousky tvarůžků smíchaly s cibulí. Dejte si na tom záležet. Vděční strávníci to pak při konzumací ocení. Všechny ingredience zalijeme šlehačkou a znovu důkladně promícháme. Také na tom si dejte záležet. Kvalita promíchání přímo ovlivňuje finální konzistenci této pochoutky.

Cim_34

Takto připravenou směs přikryjeme víkem a necháme stát 1-2 dny při pokojové teplotě. Uvádím jeden až dva dny v závislosti na tom, jak dlouho dokážou rodinní příslušníci kolem tvarůžkové směsi chodit a nevšímat si jí. Během této doby ji několikrát promícháme.

Za dva dny je směs už poměrně homogenní, a cibule v ní je rovnoměrně rozložena. Nastává okamžik degustace, která obvykle netrvá dlouho. Směs se maže na čerstvý chléb, nejlépe žitný a zapíjí se čímkoliv kdo co má rád. Nejlépe pivem nebo čajem.

Při přípravě se každá hospodyňka může sama rozhodnout, jak drobně bude suroviny krájet. Já jsem vyzkoušela poměrně velké kousky, ale také velmi drobně nakrájené suroviny. Nakonec jsem zůstala u surovin, nakrájených najemno. Výsledná směs je správně rozleželá, chutě jsou promícháne a drobně nakrájená cibule příjemně pruží na zubech až do jemného křupnutí.

Význam této tvarůžkové pomazánky ocení ti, kdo po mohutných silvestrovských oslavách mají „žaludek na vodě“ a potřebují ho zatěžovat postupně. Nasucho opečený krajíc chleba s tvarůžkovou lahůdkou je schopen zasytit, aniž by žaludek podráždil.

Další delikatesa patří k tradiční ruské kuchyni. V Rusku je velmi rozšířena a v zahraničí ji také dobře znají. Jsou to pelmeně (taštičky z nudlového těsta, plněné masem). Pelmeně jsou doposud v Rusku velmi oblíbeným jídlem hlavně kvůli tomu, že ve zmrazeném stavu se dají koupit ve kterémkoliv obchodě s potravinami a je nepřeberné množství jejich druhů. Jejich původ se ztrácí v dávné minulosti a v málo obydlených oblastech blízko polárního kruhu. Tehdy se vyráběly ve velkém množství z masa zvířat, poražených při lovu. Hospodyňky je hned mrazily a během zimy s krutými mrazy pelmeně vydržely čerstvé i několik měsíců. Dnes se zmrazené pelmeně dají koupit také v Praze v síti prodejen s ruskými produkty.

Ačkoliv se jedná o poměrně jednoduché nudlové těsto, existuje několik vychytávek, které je nutno při jejich výrobě dodržet, aby pelmeně chutnaly dobře, při vaření se nerozvařily a nerozlepily.

Tajemství domácích pelmeňů spočívá ve správné skladbě obou složek tohoto produktu, těsta i šťavnaté masové náplně. Správně uvařené pelmeně by měly vydržet pohromadě (nerozlepené) až do doby jejich servírování. Recept, který uvádím níže, tento úkol perfektně zvládá.

Master class na výrobu domácích pelmeňů

Za ideální náplň pro domácí pelmeně se považuje kombinace hovězího, vepřového a tučného skopového masa ve stejném poměru (tedy 1:3). Domácí náplň pro tento recept se má připravovat tak, aby vám výsledek chutnal. Já obvykle skopové maso k dispozici nemám, takže kombinuji vepřové a hovězí. Nemám-li hovězí, dokážu se obejít také s jemně pomletým čerstvým vepřovým masem.

Cim-05

Na 500 g masa potřebujete jednu velkou cibuli, jednu až dvě polévkové lžíce vody, mletý pepř (individuálně dle chutě), sůl. Maso a cibuli umeleme v mlýnku dvakrát, aby náplň byla skutečně jemná, přidáme zbývající ingredience a vymísíme do stejnorodé masy. Dobře vymísená náplň je elastická a jemně pruží jako míček.

Na těsto potřebujeme:

  • mouka hladká (množství je závislé na druhu a kvalitě)
  • vejce 1 ks
  • voda 1 sklenice (cca 250 ml)
  • slunečnicový olej 1 polévková lžíce
  • vodka 2 polévkové lžíce (abstinenti nechť se neobávají, při vaření alkohol z peľmeňů vyprchá)
  • sůl ½ čajové lžičky

Postup

  1. Do vody rozbijeme vejce, přidáme olej, vodku a sůl a důkladně rozmícháme. Voda na těsto pro výrobu peľměňů musí být zásadně STUDENÁ až LEDOVÁ!!!
  2. Směs vylijeme do větší mísy
  3. Ke směsi po částech přisypáváme mouku a stálé mícháme, aby směs byla homogenní. Množství mouky je dost závislé na obsahu lepku.
  4. Až se těsto přestává lepit, zapojíme do práce ruce a těsto několik minut hněteme rukama. Správně uhnětené těsto se nelepí a je příjemně elastické.
  5. Bochánek z těsta necháme nejméně půlhodiny „odpočinout“ v chladničce. Těsto musí být v sáčku nebo zabaleno do potravinové folie, jinak by oschlo.
  6. Existuje několik možností, jak plnit těsto masovou náplní

a) Rozválíme těsto na tenký plát, z něhož středně velkou skleničkou vykrajujeme kolečka. Na každé kolečko dáme trochu náplně, okraje přehneme a dáme k sobě a pečlivě zaštípneme, aby se peľmeně při vaření nerozevřely (toto je nejspolehlivější způsob jak zabezpečit, aby peľmeně zůstaly vcelku, ale zároveň také nejpracnější).

b) Rozválíme těsto na tenký plát. Na tento plát položíme vedle sebe kuličky masové náplně

Cim_67

Takto připravený základ překryjeme stejným plátem těsta.

Jako vykrajovátko použijeme malou skleničku. Každou kuličku přikryjeme skleničkou a přitiskneme tak, aby se oba pláty těsta slepily a jejich okraje ořízly.

Cim_89

Výsledkem jsou pelmeňky, které vzdáleně připomínají pastýřské čepice.

c) Poslední způsob výroby předpokládá, že vlastníte speciální formu na výrobu pelmeňů. V podstatě má stejný princip, jako ten předchozí.

Cim-10

Jeden plát těsta se položí na kovovou nebo plastovou matici na výrobu pelmeňů. Masová nádivka se nastrká do třiceti sedmi dolíčků a překryje se druhým plátem těsta.

Válečkem se několikrát projedeme přes tento polotovar, aby hrany formy přitlačily pláty těsta k sobě a protrhly je v místech spojení jednotlivých pelmeňů. Formu pak obrátíme a pelmeně z ní vyklopíme. Při tomto způsobu výroby je důležité, aby jednotlivá oka byla dobře poprašená moukou a aby se těsto k nim nelepilo. Jinak by se spodní část pelmeně přilepila k formě a při vyklápěni by se pelmeň rozlepil.

Způsob vaření peľmeňů

  1. Široký kastrol naplníme cca dvěma litry vody (v závislosti na počtu pelmeňů, které budeme vařit současně).
  2. Přivedeme k bodu varu, osolíme, přidáme bobkový list.
  3. Opatrně, abychom je neznetvořily, dáváme pelmeně do vroucí vody. Pomalu mícháme, aby se při vaření neslepily nebo se nepřilepily ke dnu. Po pár minutách míchání přikryjeme víkem.
  4. Poté, co pelmeně vyplují na povrch, vaříme je na velmi mírném ohni dalších 7-10 min.

Syrové pelmeně je možno bez obav zamrazit a nechat v mrazničce. Správně zmrazené pelmeňky by měly být oddělené a při nárazu musí „zvonit“.

Mražené pelmeně se vaří stejným způsobem, pouze s tím rozdílem, že se do vody nedávají po jednom, ale naraz celá porce, a před přikrytím víkem se míchají o něco déle než čerstvé.

Až je budete vařit podruhé, budete perfektně vědět, na co dávat pozor.

Způsob servírování

Znám tři obvyklé způsoby servírování pelmeňů:

  1. Každou porci ozdobíme dvěma lžícemi zakysané smetany, posypeme jemně posekanou natí petrželky nebo koriandru, promícháme a s chutí konzumujeme.
  2. Do každé porce dáme kousíček másla, posypeme sladkou paprikou nebo pepřem (jak kdo má rád) a zastříkneme octem. Toto je nejrozšířenější způsob konzumace.
  3. Porce pelmeňů podáváme bez přísad. V nádobkách pak servírujeme kysanou smetanu, ocet, kečup apod.

V tuto chvíli hoďte za hlavu úvahy o tom jak vydělat na internetu. Máte před sebou talíř, naplněný lahodnou a voňavou dobrotou. Přeji vám dobrou chuť a k tomu pouštím nestárnoucí skladbu, plnou úžasných novoročních přání.